Indeks telesne mase ali ITM

Verjetno ste že slišali za indeks telesne mase ali ITM, kajne? In zakaj bi moral vsakdo poznati vsaj okvirno vrednost svojega ITM? Toda predno izračunava tvoj osebni ITM, si preberi, kaj sploh pomeni.

Kaj je ITM?

V osnovi je indeks telesne mase (ITM) število, ki nam pove, v kateri razred prehranjenosti spadamo.  Dejansko je to matematična formula, ki telesno maso deli s kvadratom telesne višine.

In kaj lahko s tem izvemo? Vrednost nam pove, kakšna naj bi bila naša optimalna telesna teža. Svetovna zdravstvena organizacija namreč glede na vrednost ITM loči med petimi glavnimi razredi prehranjenosti (premajhna teža, normalna teža, prekomerna teža, debelost in ekstremna debelost).

Ker pa ima indeks telesne mase značilno korelacijo z vsebnostjo maščevja v telesu (malce več o tem spodaj), lahko glede na vrednost ITM okvirno sklepamo, v kateri razred zdravstvene ogroženosti spadaš.

Zakaj je pomemben?

S tem ko poskrbimo za ohranjanje zdrave telesne teže, naredimo pomemben korak za naše splošno zdravje in počutje. Zdrava telesna teža nam namreč pomaga pri preprečevanju številnih bolezni in simptomov.

Pri preveliki teži so to lahko npr. tveganja srčno-žilnih obolenj, visokega pritiska, diabetesa tipa 2, težav z dihanjem in nekaterih rakavih obolenj. Nasprotno, prenizka teža običajno nakazuje na motnje hranjenja, ki ima za posledico nihanje v koncentraciji ali razpoloženju ter depresijo.

Torej, želiš izvedeti, ali je tvoja telesna teža idealna? Preveri spodaj…

IZRAČUNAJ SI SVOJ ITM

Telesna teža (vnesi svojo težo v kilogramih):


Višina (vnesi svojo višino v centimetrih):


Tvoj indeks telesne mase (ITM)

  • interpretacija vrednosti ITM za moške po posameznih starostnih razredih

IZRAČUNAJ SI SVOJ ITM

Telesna teža (vnesi svojo težo v kilogramih):


Višina (vnesi svojo višino v centimetrih):


Tvoj indeks telesne mase (ITM)

  • interpretacija vrednosti ITM za ženski spol po posameznih starostnih razredih

Torej?

Sedaj veš, kakšna je natančna vrednost tvojega indeksa telesne mase in kakšna naj bi bila tvoja optimalna telesna teža. Veš tudi, znotraj katerih vrednosti ITM se lahko giblješ glede na svojo starost in spol. To naj ti služi kot odlično izhodišče za oblikovanje jedilnika in načrtovanje telesne dejavnosti.

Morda ti ITM ne kaže idealne vrednosti? Ali pa s svojo postavo še vedno nisi povsem zadovoljen. Povsem razumljivo! ITM ima svoje omejitve, mi pa seveda svoje subjektivno mnenje. Zato beri naprej.

Sedaj lahko popolnoma sam dosežeš telesno preobrazbo in si zadovoljen s svojo postavo!

PREDVAJAJ IN TRENIRAJ

Treniraj kjerkoli in kadarkoli.

ZAČNIVA Z VADBO

Video vadbena serija s 30 minutno intervalno vadbo.

30 minut dnevno!

Tako je, samo 30 minut dnevno, oziroma samo 6 % tvojega časa na dan. Preveri, kako je možno s funkcionalno vadbo celotnega telesa tvoje telo pripraviti do te mere, da bo odvečne kalorije topilo, kot peč. 8 tedenski program vadbe za vsakogar, tudi tiste, ki so že v zavidljivi formi!

Torej, omenil sem ti, da ima ITM svoje omejitve, zato beri še naprej…

Ali veš, da indeks telesne mase ni sinonim za vitko postavo?

  • Tako je, idealna vrednost ITM še ne pove, ali je tvoja postava idealna.

Naj ponazorim. Normalne vrednosti ITM, med 20 in 25 same po sebi še ne zagotavljajo vitkega telesa. In sicer vzrok za to tiči pretežno v dveh stvareh, lokaciji kopičenja maščob in pa vsebnosti mišic v telesu.

Če karikiram, oseba, ki se ne ukvarja z redno telesno aktivnostjo, bo imela zaradi manjšega deleža mišic, pri istem ITM več % maščobe, kot recimo športnik. Indeksa telesne mase naj zato kot osnovno merilo ne upoštevajo trenirani športniki. Pri njih se namreč pojavlja nadpovprečno velik delež mišic. Ker pa mišično tkivo tehta več kot maščoba, to popači končno sliko vrednosti ITM.

Poleg tega ITM ne pove nič o tem, kje v telesu se maščoba nalaga. Raziskave so namreč pokazale, da je maščoba, ki se v telesu odlaga okoli trebuha, dejansko bolj nevarna in predstavlja višje tveganje za srčno-žilna obolenja, kot pa maščoba, ki se odlaga pod kožo in na drugih delih telesa.

Prav zato je dobro upoštevati tudi rezultate ostalih, bolj natančnih telesnih meritev. Indeks telesne mase ima namreč značilno povezavo z deželem maščevja. To pomeni, da lahko predpostavimo vsebnost maščob v telesu na podlagi okvirne vrednosti ITM. Spodaj si poglej razpredelnico, in kam spadaš, a pazi, zopet je ta povezava odvisna od spola.

Oglej si še razmerje med indeksom telesne mase in % telesnih maščob.

  • ITM ne upošteva razlik med spoloma in vpliva staranja.

Opaziš razliko med spoloma? Kako imajo ženske pri enaki vrednosti ITM višji delež telesne maščobe? In pa kako velika je razlika med spodnjo in zgornjo mejo % maščob v telesu pri določeni vrednosti ITM?

Razlike niso samo med spoloma, ampak tudi po starosti. Starejši ljudje imajo tako običajno višji delež maščob v telesu kot mladi.

Tako je, indeks telesne maščobe predstavlja zgolj smernice. Za konkretne prehranske ukrepe je potrebno bolj natančno poznavanje tvojega telesa. Ena, od takšnih je naprimer bioelektrična impedanca.

Želiš izvedeti bolj natančno, kakšna je tvoja telesna struktura, predvsem točen delež maščob v tvojem telesu? Piši mi na [email protected] in skupaj lahko ugotoviva tvojo osebno telesno sestavo, ki ti bo služila za oblikovanje primernega jedilnika in ustrezne telesne aktivnosti.

Indeks telesne mase še ne odraža zdravega načina življenja.

  • Prav tako indeks telesne mase ni sinonim za zdravo življenje,  Zatorej poskrbi za ustrezno gibanje in pripravo zdravih obrokov. Ali veš, da lahko za svojo popolno postavo veliko poskrbiš že sam, v udobju svojega doma?

Ker indeks telesne mase temelji na podatku o telesni teži in višini, lahko interpretiramo, da bomo z zmanjšanjem njegove vrednosti (ITM) napredovali v skupino z nižjim tveganjem. Zdrava prehrana z uravnoteženim izborom vseh skupin živil, vitaminov in mineralov je tako ključna za dolgo in aktivno življenje. Telesna teža in naša postava sta tako ravnotežje energijskega vnosa in naše porabe (kurjenje kalorij s telesno aktivnostjo).

 

Si upaš?

Sprejmi moj izziv in naredi nekaj dobrega za svoje telo!

KLIKNI TUKAJ IN ZAČNI ŽE DANES